טמפרטורה: חמים, ריחני
טעם: חריף, מר
נכנס לאיברים: טחול, ריאות וקיבה
שם סיני: CHEN PI
שם עברי: קליפת מנדרינה
שם בוטני: Citrus reticulate pericarpium fruit
פעילות:
התוויות נגד: שיעול יבש עקב חסר YIN או צ'י. יש להשתמש בזהירות כאשר הלשון אדומה ובמקרים של ליחת חום או שיעול עקב יובש וחום או כשיש כיח דמי.
הערה- הצמח CHEN PI כולל את הצמח בשלמותו. עם זאת בקליפה- לחלק הלבן והכתום, לגרעינים ולעלים תפקודים שונים:
החלק הלבן במרכז המנדרינה- מתוק, מר, נטרלי ונכנס לאיברים ריאות וכבד. מניע צ'י, פותח זרימה בערוצים ומתמיר ליחה. טוב לסגטנציות ליחתיות בערוצים ובמיוחד לשיעול שגורם לכאב בחזה ובצידי הגוף.
החלק הכתום- חריף, מר חמים ונכנס לאיברים ריאות וקיבה. ריחני ומייבש ויעיל בהירמון התיכון ובוויסות הטחול והקיבה. משמש בעיקר עבור הקאות, גיהוקים ושיעול ליחת לחות.
זרעי המנדרינה- מר, נטרלי ונכנס לכבד. מניע צ'י ומשכך כאב. משמש במיוחד לכאבי בקע, כאב צלעי, גושים בשדיים ולסטגנציה בדם. יש לכתוש את הגרעינים לפני הרקיחה.
עלי המנדרינה- חריף, מר נטרלי ונכנס לכבד. מטהר את הכבד ומפחית נפיחויות. טוב לכאב תת צלעי, גושי בטן, ולגושים או אפטות בשדיים.
החלק הלבן בקליפה (בין הפרי לקליפה החיצונית)- דומה בתפקודיו לchen pi אך מייבש פחות טוב וטוב ותר בהרמון התיכון ובהתמרת לחות. משמש למצבים שבהם אין צורך בייבוש ופיזור.
מינון:
3-9 גרם ביום, טינקטורה: 1-4 מ"ל, שמן אתרי: 2-3 טיפות בכפית שמן זית
חלק בשימוש: כל הצמח. בתמונה: קליפת הפרי
כמו שאפשר לראות למחלות שונות סיבות שונות ולכן מידע זה מספק מידע רפואי סיני אמין אך אינו מהווה תחליף להתייעצות עימי בקשר להחלטה על לקיחת צמח כזה או אחר. כל החלטה על לקיחת צמח בהתבסס על המידע באתר ללא התייעצות עימי באחריותכם בלבד ♥.