מתוק מר חריף - חמים- נכנס ללב לכבד ולטחול
שם עברי: אנג'ליקה
שם בוטני: radix angelica sinensis
שם סיני: dang gui
שמות נוספים: ג'ינסנג ניקבי, שורש אנג'ליקה סיני, dang kui, dong quai
צמח ילידי עתיק מאיזורי ההרים הגבוהים של סין, יפן, קוריאה
טעם: מתוק מר חריף
טמפרטורה: חמים
מרידיאנים: לב, כבד, טחול (heart, liver, spleen)
מינון: 3-15 גר' ליום
מינון באלכוהול: 2-4 מיל ליום
תפקודים:
1. מזין את הדם ומווסת את מחזורי הדם- מחסור בדם, במיוחד כאשר משפיעים על הלב והכבד עם עור חיוור, ציפורניים ללא ברק, טינטון (צליל גבוה באוזניים), ראייה מטושטשת ודפיקות לב. מחסור בדם קשור למחזור וסת לא סדיר, אמנוריאה (העדר ווסת) ודיסמנוריאה (כאבי ווסת)
2. ממריץ ומזרים את הדם להרמוניה ומפזר קור (מפסיק כאב עקב קיפאון דם)- תקיעות דם יכולה לגרום לגרום לכאב או פצע אחרי תאונה או מכה חזקה, כאבי בטן, אי קבלת ווסת אחרי הריון, ותסמונת רוח לחות יחד עם חולשת דם.
3. מלחלח את המעיים ופותר חסימות מעיים (מעי יבש עם רקע חוסר דם)
4. מפחית נפיחות, מרפא מוגלה, מזין רקמות (בשר) ומקל על כאב - פצעים ואבסצים חיצוניים ופנימיים (Chuang Yung)
5.מפסיק שיעול ומטפל בקוצר נשימה- (משמש כתוספת לתרופות לשיעול*)
מתי להימנע או להשתמש בזהירות?
זהירות במקרים של שלשול או התנפחות בטנית עקב חסימה מליחה.
אסור במקרים של חוסר יין עם סימני חום (צמח חם)
אסור במקרים שאין חולשה (צמח ממריץ/ מעורר/ מחזק)
אסור במקרים של רוח קור בחיצון שלא טופלה.
אינטרקציה עם תרופות אחרות~
השימוש בו זמנית עם וורפרין (קומדין) מגביר את שימוש הקומדין ולכן אסור.
האנגליקה מגבירה גם את נוגדות הקרישה כמו הפרין (lovenox), ונוגדי טסיות כמו אספירין, דיפירידאמול (כמו פרסטטינים), וקלופידאגרל (Plavix)
כמה עובדות נוספות על אנג'ליקה-
1. השימוש בדרך כלל כולל את השורש כולו.
2. הוא מנקה רעילות
3. הוא עוצר ספאזם (עוויתות/ רעידות) בין של אפילפסיה בין של חרדה.
4. הוא נחשב מזון על עבור נשים כי הוא מזין ומסדיר את הווסת ומזין את איברי הרבייה כולה.
5. הוא משמש כמעט בכל נוסחה להזנת הדם, הפעלת דם, שיפור העור, ויסות הווסת וטיפול בכאבי בטן.
6. יש הרבליסטים הטוענים שהוא אסור בזמן הריון אך הוא מופיע ברוב הפורמולות הסיניות שמערבות חולשה וסכנה להפלה בעקבות חסר דם.
7. נמצא כיעיל כתחליף לscopolamine ו cycloheximide לטיפול באמנזיה (שכחה)
8. מטפל בנזק לכבד שנגרם על ידי אצטומינופן (אקמול)
9. מתאימה לכל מקרי הקפאון, יובש, חוסר וקור.
10. מתאימה לחוסר דם עם חום כי מייצרת דם ויין ובכך מפחיתה חום.
10. יש לו השפעה מגרה ומרגיעה על הרחם והיא מגבירה את רמות האסטרוגן והפרוגסטרון.
11. בצורתו המטוגנת - chao- הוא פחות מזין מעיים ולכן מתאים לחולות גניקולוגיות עם שלשולים.
12. שהוא מיובש ומושרה ביין- הוא מתאים למצבים של חוסר בדם עם קפאון בדם.
13. כשהוא מטוגן בחומץ (לא נפוץ)- הוא נכנס לכבד (הוא חמוץ) ולכן עוצר דימום.
14. בצורתו החרוכה (שרוף) הוא מפסיק דימום תוך הפסקת קפאון דם. (נפוץ)
15. יחד עם פאוניה (bai shao) הם מזינים את הדם ומקלים על הכאב. דאנג גואי פותח חסימות, מפזר, מנקז ומשמן את המעיים בעוד באי שאו מזין יין כדי לכבות את הרוח הפנימית ולהפסיק הזעה ומזין דם כבד כדי לרכך את הכבד כדי להקל על התכווצויות כואבות, וכאבים אחרים בגוף ובבטן עקב הפרעות בכבד.